HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Előző tartalom betöltése

Helyben jár az arany már egy hónapja - A TrendFM rádió adása

(2018.09.19.)

Az aranyár változatlanul 1.200 dollár környékén ingázik. Az egyik nap fölé lendül ennek a kerek és ennél fogva pszichológiailag fontos árszintnek, majd megpróbál nekifutni az 1.215 dollár magasságában húzódó technikai ellenállásnak, de aztán ismét visszaesik 1.200 dollár alá, és azzal fenyeget, hogy újabb mélypontok felé veszi az irányt.

Ez a helyben járás most már negyedik hete zajlik az aranynál, és akár még stabilizálódásként, bázisépítésként is értelmezhető. Kétségeket ébreszt ugyanakkor, hogy a vételi kedv továbbra is csak korlátozottan van jelen, mintha a mostaninál még mélyebb beszállókra várnának a befektetők. 1.200 dollár felett egyszerűen elfogy a bátorság a vevőknél és talán a remény is, hogy mehet ott még az árfolyam feljebb.

Mindeközben újabb fordulóhoz érkezett az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború az elmúlt napokban. A védővámokkal való kölcsönös fenyegetőzés illetve ezek tényleges bevezetése elvileg hordoz magában jócskán krízis potenciált, az aranyár mégsem reagál erre. Ehelyett inkább a dollár a keresett menedékeszköz, az erős dollár viszont közismerten méreg az arany számára.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

A nap, amikor 100 dollárt ugrott az aranyár - Aranypiac videó

(2018.09.19.) Videó indítása

A nap, amikor 100 dollárt ugrott az aranyár

Tíz évvel ezelőtt, 2008. szeptember 15-én ment csődbe a Lehman Brothers, amerikai befektetési bank. A Lehman volt a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, egyben a világ vezető brókercége. A csőd közvetlen oka az volt, hogy a Lehman nem tudta kifizetni a Barclays és a Bank of America követeléseit, a két cég pedig nem volt hajlandó tovább tárgyalni az adósságok átütemezéséről. Mindezek hátterében azonban a jelzáloghitelek piacának összeomlása állt. A Lehman bocsátotta ki ugyanis a legtöbb másodlagos jelzáloggal fedezett értékpapírt.

A 2008 augusztusában még 20 dolláron is forgó Lehman-részvények a csőddel egy pillanat alatt gyakorlatilag értéktelenné váltak. A világ tőzsdéin évtizedek óta nem látott eladási hullám söpört végig. Az aranyár ugyanakkor történelmet írt. A sárga nemesfém jegyzése a Lehman csődöt követő napokban, 2008. szeptember 17-én az európai idő szerint kora délutáni óráktól a tengeren túli piacok késő esti zárásáig, unciánként 780 dollárról 890 dollárig emelkedett. A 110 dolláros napon belüli áremelkedés 14%-nak felelt meg.

Az aranyár ezt követően persze törvényszerűen korrigálta ezt a felszökkenést, de a Lehman csőd kiváltotta pénzügyi és gazdasági válság még további három évig szárnyakat adott az aranynak. 2011 szeptemberéig még 1.920 dollárig, azaz a válság előtti árszint durván két és félszeresére emelkedett az aranyár.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Leáldozott az aranynak, mint biztos menedék? - Aranypiac videó

(2018.09.12.) Videó indítása

Leáldozott az aranynak, mint biztos menedék?

Az utóbbi hónapok kiábrándítóan alakultak az aranypiaci vásárlók számára. Semmiféle bizonytalanság nem volt képes arra, hogy feljebb segítse a sárga nemesfém árát, legyen szó kereskedelmi háborúról vagy geopolitikai kockázatokról például Irán és Törökország kapcsán. Ehelyett az aranyár esett.

Lejárt netán az arany ideje, mint biztos menedék? És tulajdonképpen miért vásárolnak akkor az oroszok annyi aranyat, mintha nem lenne holnap?

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Mágnesként tapad az arany az 1.200 dollárhoz - A TrendFM rádió adása

(2018.09.12.)

Az 1.200 dollár körüli árszinthez tapad most már néhány hete az arany árfolyama. Az első negyedévben látott felívelés majdnem 1.400 dollárig repítette az árfolyamot, de ez az emelkedés utóbb szalmalángnak bizonyult. A szárnyalás április közepén megtorpant, majd kezdetét vette a visszarendeződés. Mostanra az aranyár a 2017 év eleji szintekhez kanyarodott vissza.

Fél éve zajlik már tehát a lejtmenet az aranynál, ami egy feltűnően hosszú időintervallum érdemi pozitív korrekció nélkül. Természetesen tarthat még a kiárusítás tovább is, de minden nappal nő a valószínűsége annak, hogy visszalengjen az inga. A grafikonon jól láthatóan kirajzolódik a negatív trendcsatorna, aminek rabja az arany. Ebből akkor sikerülne kitörni, ha 1.215 dollár fölé kerülne a jegyzés. Erre a technikai ellenállásra érdemes tehát figyelni.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

A 2019-es év első befektetési arany, ezüst és platina érméi - Aranypiac videó

(2018.09.05.) Videó indítása

A 2019-es év első befektetési arany, ezüst és platina érméi

Minden év szeptemberében nagy várakozás előzi meg a Perth Mint, Ausztrália legrégebbi, ma is működő pénzverdéjének jövő évi befektetési arany és ezüst érméinek kibocsátását. Tegnap a verde közleményben tájékoztatta partnereit az új érmemotívumokról és a forgalomba hozatal időpontjáról. A népszerű kengurus arany és kookaburrás ezüst érmék 2019-es változatai várhatóan novembertől lesznek kaphatóak. Az ausztrál állatvilág e két emblematikus faját évről évre megújuló pózban mutató érmék egy további újdonságot is felvonultatnak: A hátlapon új portréval köszön ránk a szigetország hivatalos államfője, II. Erzsébet királynő.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Marad a magasfeszültség az aranynál - A TrendFM rádió adása

(2018.09.05.)

Az aranyár makacs küzdelemben áll az 1.200 dolláros árszinttel. Augusztus utolsó hetében sikerült ismét 1.200 dollár fölé kerülni, de tegnap újfent lejtőre került a jegyzés, így most ismét csak 1.194 dollár környékén zajlik a kereskedés.

Az augusztus második fele egy pozitív korrekció jegyében telt, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy magasabban zárjon az árfolyam, mint ahol a hónapot kezdte. Így az augusztus már sorozatban az ötödik veszteséges hónap volt. Ez a lassan fél éve tartó aranypiaci depresszió egyre inkább kikezdi a befektetők idegeit, már csak azért is, mert nincs igazán jó magyarázat erre a negatív teljesítményre.

Az USA által provokált kereskedelmi háború és a néhány fontosabb feltörekvő országban megfigyelhető súlyos válság – gondoljunk itt Argentínára, Venezuelára és Törökországra – éppenséggel erősíthetnék is az arany, mint biztos menedék iránti keresletet. Mégsem ez történik. Ehelyett a dollár az, ami biztos menedékként mindent visz. A dollár-index, amely a hat legfontosabb devizával szemben méri a dollár erejét, 14 havi csúcsra emelkedett, miközben az arany 17 havi mélyponton jár.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Az Arany Világtanács látni véli a fényt az alagút végén - Aranypiac videó

(2018.08.29.) Videó indítása

Az Arany Világtanács látni véli a fényt az alagút végén

Az Arany Világtanács a napokban tett közzé egy elemzést az arany piacáról, amelyben a szerzők magyarázatot keresnek az aranyár legutóbbi csökkenésére, valamint górcső alá veszik azokat a tényezőket, amelyek a közeli jövőben az árfolyam erősödését eredményezhetnék.

Az augusztus immár az ötödik sorozatban veszteséges hónap az aranynál – legalábbis egyelőre. Az arany jegyzése mostanra megjárta az 1.200 dollár alatti régiókat, majd 1.170 dolláron, látszólag légüres térben valamicske támaszra lelt, és most ismét kevéssel 1.200 dollár felett jár.

Az Arany Világtanács szerint az árfolyam-csökkenés hátterében első sorban az erős dollár áll. A dollár ugyanis haszonévezője jelenleg annak a harsány retorikának, amelyet az USA alkalmaz a világkereskedelem kérdéseiben. Különböző technikai és fundamentális tényezők azonban ismét lendületet adhatnak az aranynak az elkövetkezendőkben. Az elemzők e tekintetben első sorban az arany határidős piacán kialakult állapotokra utalnak. Tartós azonban csak akkor lehet a technikai alapon végbemenő erősödés, ha még további tényezők is segítik az árfolyamot felfelé.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Lassan visszatérnek a vevők az aranypiacra? - A TrendFM rádió adása

(2018.08.29.)

1.170 dollár környéke volt az utóbbi hónapok mélypontja az aranynál, két héttel ezelőtt érte el ezt a szintet az árfolyam. Ezt követően az utóbbi két hétben valamelyest visszaemelkedett a jegyzés, most kevéssel 1.200 dollár felett kell adni egy uncia aranyért. Az évet még 1.300 dolláron kezdte a sárga nemesfém, tehát az éves mínusz aktuálisan 7-8 százalék között van.

Ezt az árfolyamcsökkenést az utóbbi 5 hónapban sikerült összehozni, nagyjából akkortól indult meg a lejtmenet, amikor áprilisban Donald Trump és Kim Dzsongun találkozott egymással. A nemzetközi feszültségek ezt követő enyhülésére rátettek még egy lapáttal a FED kamatemelései. Mindent egybevéve a dollár jelentős mértékben tudott erősödni és ez keresztbe tett az aranynak.

Ugyanakkor mostanra vitán felül túladott az arany piaca. Az eladók kezdenek elfogyni a piacról. Másfelől a kereslet továbbra is visszafogott, ám valamelyest élénkülni látszik. Ez valószínűleg köszönhető annak, hogy az alacsonyabb aranyár már vonzó a vásárlók számára, de a végéhez érkező nyári időszakkal is visszatérnek vevők a piacra. Úgy tűnik tehát, hogy technikailag megérett a piac az esést követően most egy ellenirányú, egy felfelé vezető korrekcióra.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

1.200 dollár alatt az aranyár - A TrendFM rádió adása

(2018.08.15.)

Az aranyár az utóbbi napokban másfél éve nem látott mélységekbe tért vissza, hétfő óta 1.200 dollár alatt zajlik a kereskedés. Az árfolyam legutóbbi megcsuszamlása elég nyilvánvalóan a dollár egyidejű felértékelődésének tudható be. A kereskedelmi és vám-háború hátterében úgy tűnik, mintha egy devizaháború is kibontakozóban lenne, ami masszív dollárerősödéshez vezet jelenleg, ezt pedig nehezen emésztik meg a dollárban jegyzett nyersanyagok általában. Nem csak az arany, de az energiahordozók, az ipari fémek és a többi nemesfém árazása is csökkent legutóbb.

Immár egyértelműnek látszik, hogy elesett az 1.200 dolláros technikai támaszszint, és ez alatt nem igazán látszik technikai kapaszkodó 1.125 dollárig. Ez pedig azt jelenti, hogy még további 5-6 százalékos árcsökkenés is jöhet az aranynál. Ugyanakkor az is igaz, hogy a múltban az 1.200 dollár alatti árszintek már vonzó beszállási pontnak számítottak különösen Ázsiában.

Az esetlegesen élénkülő kereslet megállíthatja az árfolyam további esését, főként hogy a fizikai piacon eladói nyomásról egyáltalán nem lehet beszélni. A határidős piacokon (a COMEX aktuális jelentése szerint) ezzel szemben extrém tartományban vannak már a spekulatív short pozíciók. Ez az eltúlzottan pesszimista pozícionálás és az aranyár relatív túladottsága az első jelei annak, hogy a kiárusítás lassan a végéhez közeledhet az aranynál.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Aranyár: 1.200 dollár a tűzvonalban - Aranypiac videó

(2018.08.15.) Videó indítása

Aranyár: 1.200 dollár a tűzvonalban

Az elmúlt hetekben 1.200 dollárig merült alá az arany árfolyama. Négy hónapja tart már a lejtmenet, amit negatívnál negatívabb szalagcímek kísérnek, különösen azóta, hogy búcsút intett az árfolyam az 1.300 dollár feletti régióknak, és ezzel átszakított több fontosnak tartott támaszszintet.

Mostanra egyértelműen körvonalazódik egy negatív trend. Az árfolyam egyrészt a 200-napos mozgóátlag alatt alakul, továbbá június végén az 50-napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200-napost – ez az úgy nevezett „halál kereszt” –, ami jelzi az árfolyamesés dinamikáját, másrészt a lefelé hullámzó árfolyamgörbét egyre lejjebb kerülő csúcs- és mélypontok jellemzik. Ez a mozgóátlagok alatt zajló lépcsőzetes lejtmenet a csökkenő trendek jellegzetessége.

A diagnózis tehát egyértelmű, a kérdés ezek után már csak az, hogy mi okozza ezt a csökkenő trendet?

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: