HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Előző tartalom betöltése

Esett, de három mentőövbe kapaszkodhat azért az arany - A TrendFM rádió adása

(2018.05.23.)

A dollárban számított aranyárfolyam fontos csatát vesztett 1.300 dollárnál. Ez a korábban sokat emlegetett, lélektanilag is fontos támaszszint nem bírta a terhelést.

Miután az aranyár fölfelé nem tudott tartósan kitörni 1.370 dollár fölé, tempósan esni kezdett, az emelkedésre fogadó, azaz long pozíciókba beragadt spekulánsok pedig szinte egyszerre akartak kijutni az ajtón, amikor már látszott, hogy a long irányt rövidtávon már nem fogja siker koronázni. Az ilyenkor öngerjesztő, spirál-szerűen felerősödő eladói hajlam végül átszakította az 1.300 dollárnál húzódó támaszszintet.

1.300 dollár alatt a kételyek borús hangulata fojtja le az aranyvásárlási kedvet. Ezért arra lehet számítani, hogy még további 50-60 dolláros árfolyamesés következhet, mígnem magára talál a piac, és a befektetők ismét vonzónak találják a lejjebb ereszkedett árfolyamszintet. Nagyjából tehát 1.240-50 dollár lehet az elkövetkezendő hetekben az a célár, ahová az arany jegyzése megérkezhet. Ott lehet számítani egy stabilizálódási kísérletre, amiből esetleg egy újabb árfolyam-növekedés kerekedhet ki az év második felében.

Forintban számolva ugyanakkor egészen más a helyzet. A forint jelentős gyengülésen esett át a dollárral szemben, és a forint-arany árfolyamot közel 10%-kal feljebb segítette az év elejéhez képest..

Általános vélekedés, hogy az a három téma, amely a közelmúltban az aranyár támaszaként elhangzott, nevezetesen a geopolitikai kockázatok, az infláció és a lassan végéhez közeledő bikahangulat a részvényeknél, az arany piacát továbbra is stimulálni fogja. Kérdés persze, hogy a kamatok alakulása és legfőképpen a dollár erősödése hogyan folytatódik vagy torpan meg az elkövetkezendőkben, mert nyilvánvaló, hogy ennek van most a legerősebb hatása az aranyár rövidtávú alakulására.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

A közel-keleti forró hangulat nem hagy nyomot az aranyon - A TrendFM rádió adása

(2018.05.16.)

Az arany ára tegnap jelentős nyomás alá került. A délutáni kereskedésben az uncia jegyzése 1.300 dollár alá csökkent, és most is itt jár 1.294 dollár körül. Ez nagyjából 17 dollárral, azaz 1,5%-kal kevesebb, mint még hétfőn. Ezzel az aranyár az idei év folyamán most először jár 1.300 dollár alatt, ahol a sárga nemesfém nagyjából kezdte az évet. Az év első hónapjaiban egyébként 1.370 dollár környékére is eljutott az árfolyam, onnét jött mostanra vissza az év eleji árszintre.

Az aranyár csökkenését az amerikai tőkepiaci kamatok emelkedése okozza. Tegnap a tízéves államkötvények hozama az Egyesült Államokban 3% fölé kúszott, ami a legmagasabb szint 2011 óta. A hozamnövekedés oka egyrészt az emelkedő kamatok az USA-ban, a jelenleg jól teljesítő amerikai gazdaság, és persze az ezzel együtt növekvő inflációs várakozások. Mindezek ahhoz vezetnek, hogy a FED még tovább fogja emelni a kamatokat.

Az aranyárra ez az egyre vonzóbb kamatkörnyezet negatív hatással van, hiszen a kamatot nem termelő arany versenyhátrányba kerül a szintén biztonságos befektetésnek számító állampapírokkal szemben. Másfelől a kamatnövekedés az Egyesült Államokban erősíti a dollárt, amely a nemzetközi aranypiac elszámoló valutája, hiszen világszerte jellemzően dollárban mérik az arany árát. Márpedig ha a dollár erősödik, azaz drágul, akkor az arany is drágább lesz a dollár térségen kívüli vásárlók számára, ami csökkenti azok keresletét.

Forintban számolva azonban merőben más a helyzet. Az erős dollár vice versa gyenge forintot jelent, és ez a forintgyengülés forintban számolva növekvő aranyárat eredményez. Egy uncia aranyért most 346 ezer forintot (11.130 Ft/gramm) kell fizetni, ami több mint az elmúlt 12 hónapban bármikor.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Hol maradnak a bikák az arany piacáról? - A TrendFM rádió adása

(2018.05.09.)

Impulzusokban gyenge napokat él meg az arany az utóbbi hetekben. 1.300 dollár közelében erősen rezeg a léc az aranynál, holott ezen a támaszszinten várható lenne, hogy élénkül a mostanra 50 dollárt olcsóbbodott sárga nemesfém iránti vételi kedv. A bikák azonban fedezékbe húzódva, várakozó álláspontról szemlélik az eseményeket. Vajon még ennél is kedvezőbb beszállásra várnak?

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Forintban számolva szépen teljesít az arany - Videóelemzés

(2018.05.08.)

Forintban számolva szépen teljesít az arany

Az arany hosszútávú jegyzése forintban számolva messze nem annyira kiábrándító, mint ahogyan sokan gondolják. Kétségtelen, hogy a gazdasági válság éveiben túlhevült a piac, 420-430 ezer forintig futott el egy uncia arany ára. Erre egy méretes korrekció következett, de ebből a korrekció szakította gödörből fokozatosan kapaszkodik ki az aranyár. Jelenleg elmondható, hogy ha dollárban éppen nem is, de forintban jó úton halad az arany jegyzése a korábbi csúcsok magasságába.

A világpiac aktuális értékelése, a várható piaci mozgások trendek elemzése. Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Másnapos hangulat az arany piacán - A TrendFM rádió adása

(2018.05.02.)

Kritikus szintnél billeg az aranyár jegyzése miután az utóbbi hetekben a világbéke hangulat lett úrrá a geopolitika korábban fortyogó helyszínein. Nem jellemzi ezt a 180 fokos fordulatot semmi sem jobban, mint a hivatalosan egymással még háborúban álló Észak- és Dél-Korea kéz a kézben sétáló vezetői, akik az észak-koreai diktátor és az amerikai elnök közeljövőbeni történelmi találkozóját látszanak előkészíteni. Az aranyár az enyhülő feszültségek eredményeként mostanra az 1.300 dolláros támaszszint közelébe esett vissza.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Továbbra is helyben jár az arany - Videóelemzés

(2018.04.25.)

Továbbra is helyben jár az arany

Az arany aktuális árszintjét nézve látszólag eseménytelenül teltek az elmúlt hetek, hiszen nagyjából ugyanott áll a sárga nemesfém árfolyama, ahol az évet kezdte négy hónapja. Változatlanul várat magára az elmozdulás az oldalazásból, sőt a felfelé való kitörés helyett az utóbbi napok inkább gyengülést hoztak a jegyzésben. Ez a csillapodott feszültségeknek tudható be, megnyugvás látszik a kereskedelmi háború frontjain, mint ahogy a geopolitikai viszálykodás is némileg alábbhagyott. Nem lenne azonban meglepetés, ha ez a megnyugvás csak átmeneti lenne. A közelmúlt konfliktusai mögött a szereplők alapvető érdekellentétei feszülnek, amelyek bármikor újra gyorsan felszínre törhetnek.

A világpiac aktuális értékelése, a várható piaci mozgások trendek elemzése. Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Az aranyár nem mozdul az egyensúlyi árszintről - A TrendFM rádió adása

(2018.04.25.)

Donald Trump látszólag 180 fokos fordulatot vett az észak-koreai diktátor nyilvános megítélésében. Fél éve még „rakéta-embernek” csúfolta Kim Dzsong Unt, aki mostanra jóformán Amerika „tiszteletre méltó” barátjává szelídült. Az USA elnökének szeszélyes irányváltásai nem csak a politikusokat hozzák zavarba szerte a világon, de a tőkepiacokat is rendre felkavarják. A dollár erősödéssel reagált erre a váratlan enyhülés-politikára, és ez az arany megítélésének sem kedvezett az elmúlt napokban. Az arany unciánkénti árfolyama dollárban számolva beállt az utóbbi hónapokra jellemző egyensúlyi árszintre, nagyjából 1.300 dollárra.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Magas fal előtt az arany - A TrendFM rádió adása

(2018.04.18.)

Zajlik a negyedéves gyorsjelentési szezon a tőzsdei cégeknél, ami ismét jobban a részvénypiacok felé tereli a befektetők figyelmét. Az elmúlt hetek kardcsörtetése után nyugvópontra került a kereskedelmi háború és a Szíria körüli viszálykodás, de enyhülés van az Észak-Koreával kapcsolatos feszültségekben is. Az 1.360-70 dollár körüli ellenállás továbbra is magas falként tornyosul az arany előtt.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Egy ötös az aranynak - Videóelemzés

(2018.04.11.)

 Egy ötös az aranynak

A Goldman Sachs befektetési bank az utóbbi évtizedben bebizonyította, hogy elég jó szimata van az aranyár jövőbeni alakulását illetően. Precízen előre jelezte már 2013-ban az aranyár várható mélypontját nem sokkal 1.000 dollár fölött, ahova 2015-re meg is érkezett az árfolyam. A mostani legfrissebb előrejelzésük viszont már emelkedő tendenciát jövendöl az év folyamán 1.450 dolláros célárral. Nemcsak a Goldman Sachs, de a legtöbb aranypiaci elemző is hasonlóan optimista. Az öt fő érv az aranyár emelkedése mellett az elszabadulóban lévő kereskedelmi háború, az elmérgesedő konfliktusok a Nyugat és Oroszország valamint a Közel-Kelet között, hogy Észak-Koreáról és Iránról ne is beszéljünk, az egyre feljebb gyűrűző adósságspirál a világban, a fokozódó inflációs nyomás és végezetül a fordulópontjukhoz érkező részvénypiacok.

A világpiac aktuális értékelése, a várható piaci mozgások trendek elemzése. Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Az aranypiac hálás lehet Trump elnöknek - A TrendFM rádió adása

(2018.04.11.)

Megemelt importvámok, kereskedelmi háború, szűnni nem akaró belpolitikai feszültségek az Egyesült Államokban, az amerikai elnök protekcionista gazdaságpolitikája és konfrontatív politikai stílusa jó táptalaja az aranyár növekedésének. Ennek ellenére holtponton van a sárga nemesfém jegyzése, az év eleje óta tartó oldalazás továbbra is érvényben van, még ha dollárban számolva némi plusz is mutatkozik az év kezdete óta. Talán éppen a ma érkező amerikai inflációs adat adja meg a szükséges löketet ahhoz, hogy az aranyár ebből az éberkómából felébredjen.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: