HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Aktuális aranypiaci elemzések

Előző tartalom betöltése

A FED elnöke tegnap szavakkal verte el az aranyat - A TrendFM rádió adása

(2018.07.18.)

Jerome Powell a FED, azaz az USA központi bankjának elnöke tegnap délután 16 órakor a szenátus Bankfelügyeleti Bizottsága előtt úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaságra stabil növekedési időszak vár a következő években, és ez igazolja a Fed múltbéli és jelenlegi monetáris politikájának helyességét, más szóval a kamatok két éve zajló fokozatos megemelését. Úgy fogalmazott, hogy a Fed a jövőben is folytatni fogja a fokozatos kamatemeléseket, ügyelve arra, hogy a gazdaság növekedését ne veszélyeztesse ezzel. Nem tett róla konkrét említést, de a piac úgy értelmezte ezeket a szavakat, hogy az idén még további két kamatemelés lehet Amerikában. Legutóbb júniusban emelt kamatot a FED, 2016 decembere óta ez volt az ötödik kamatemelés.

Az irányadó kamatráta jelenleg 1,75 és 2,00 százalék között van az Egyesült Államokban, a júniusi inflációs adat pedig 2,9 százalék volt a tengerentúlon. Ez tehát bárhogy is vesszük egy negatív reálkamatot jelent, az arany piacán mégis nagyon rosszul vették fel az USA legfőbb jegybankárának nyilatkozatát. A dollár a FED-elnök beszéde alatt erősödésbe kezdett, az arany pedig egy negyed óra alatt 1 százalékot zuhant, és ezzel recsegve, ropogva átszakította a fontos 1.240 dolláros támaszszintet, amelynek központi szerep juthat az aranyár rövid-középtávú alakulásában. A következő megálló, ahol az aranyár megkapaszkodhat, nagyjából 1.200 dollár lehet.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Az aranyár a pokol tornácán - Aranypiac videó

(2018.07.18.) Videó indítása

Az aranyár a pokol tornácán

Az arany árfolyam utóbbi két hónapban látott alakulása alaposan meglepte a piaci elemzőket. Az idei első negyedév optimista hangulatában a túlnyomó többség további emelkedésre számított, ehelyett váratlan esés következett. Az április közepén elért csúcs óta nagyjából 120 dollárral van most lejjebb az aranyár.

A világpiac aktuális értékelése, a várható piaci mozgások trendek elemzése. Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Trump, NATO, kereskedelmi háború, BREXIT – Mi kell még az aranynak? - A TrendFM rádió adása

(2018.07.11.)

Az év elején dollárban számolva láttunk egy fellendülést az arany árában, aztán egy stagnálás, majd egy méretes korrekció következett májusban-júniusban, minek köszönhetően dollárban kifejezve nem hogy plusz, hanem 3 százalékos mínusz most az arany egyenlege eddig éves szinten.

Ez a legutóbbi aranyár gyengülés azonban inkább technikai jellegű és átmeneti állapotnak tűnik, még akkor is, ha a viszonylag erősebb dollárral és az emelkedő kamatokkal két irányból is lő nehéztüzérség az aranyra.

Ezekkel szemben azonban ott van a javában zajló kereskedelmi háború, annak nyilvánvalóan infláció élénkítő hatásaival, Trump elnök protekcionista gazdaságpolitikája, ami egy veszélyt jelent nem csak a globalizált világgazdaság fejlődése számára, de a nemzetek békés együttélésére nézve is egy teher, és akkor a BREXIT-ről, a legújabb brit kormányválságról, annak kihatásairól az EU-ra, mint ahogy a migrációs válságról, ami szintén szakítópróba elé állítja az EU-t, már ne is beszéljünk.

A május-júniusban látott aranyár esés után most pozitív korrekció tűnik valószínűnek, amely során első körben 1.300 dollárig emelkedhet ismét a sárga nemesfém jegyzése.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Az arany áráról és értékéről - Aranypiac videó

(2018.07.05.) Videó indítása

Az arany áráról és értékéről

Mennyibe kerül és mennyit ér egy gramm arany? Elsőre talán szőrszálhasogatásnak tűnhet ez a kérdésfelvetés, ám mégsem az. Az aranynak van egy értéke, ezt tükrözi az úgy nevezett világpiaci aranyárfolyam. Egy adott pillanatban annyit ér egy uncia arany, amennyiért vevő és eladó hajlandóak üzletet kötni egymással.

És hogy ehhez képest mennyibe kerül például a befektetőnek egy egy uncia súlyú aranytömb, ha úgy dönt, hogy nem csak a tőzsdén, értékpapír formájában megvenni, de fizikailag is szeretné birtokba venni azt? A tőzsdei árfolyamhoz képest a fizikai, azaz a tömbösített arany vételára magasabb, hiszen az aranyrudat le kell gyártatni, a rudakat kimagasló biztonsági körülmények között őrizni kell, és végezetül el is kell szállítani a rendeltetési helyére, a vevőhöz. Mindez költségeket jelent, amelyek rárakódnak a tőzsdei árfolyamra.

A világpiac aktuális értékelése, a várható piaci mozgások trendek elemzése. Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Túlélő üzemmódban a dollárban jegyzett arany - A TrendFM rádió adása

(2018.07.04.)

Az aranyár megérkezett a hét elejére 1.240 dollárhoz, ahhoz a támaszszinthez, amelyre vártuk, miután az 1.300 dolláros támaszszint két-három hete elesett. Itt most úgy néz ki, mintha visszatérne valamelyest az élet a sárga nemesfémbe, legalábbis tegnap 1%-ot meghaladó mértékben tudott emelkedni az árfolyam 1.250 dollár fölé. A ma hajnali, ázsiai kereskedésben is kitartott még ez az úgy nevezett short squeeze, mert tovább szökkent az árfolyam felfelé, csaknem 1.260 dollárig.

A technikai felpattanás talán a mai gyérebb forgalmú kereskedésben is folytatódik még, hiszen ma ünnepnap van az Egyesült Államokban, és emiatt számos szereplő távol marad a piactól. Nagy valószínűséggel azonban fogjuk még látni újra az 1.240 dollárt az árfolyamkijelzőn, valószínűleg fogja még tesztelni a piac, hogy az itt lévő támasz bírja-e a terhelést.

A jelenlegi stabilizálódás annak a jegyében is telik, hogy a dollár gyengült az utóbbi napokban egy keveset. Fokozottabban jelenlévő téma ismét a kereskedelmi háború. Az életbe lépő büntetővámokra ellenlépéssel válaszol Kína, amire újabb importkorlátozásokat helyez kilátásba Amerika. A támadásra megtorlás, a megtorlásra a megtorlás megtorlása egy olyan spirált indíthat el, aminek ki tudja, hol lesz vége.

A migrációs válság Európa számára jelent a szakítópróbáig tartó kihívást, amibe a német belügyminiszter és vele együtt a talán éppen csak fél éve hivatalban lévő egész német kormány kis híján belebukott. Észak-Korea egyes híradások szerint átverte a fél világot, mert úgy hírlik, hogy minden ellentétes fogadkozása ellenére mégis tovább fejleszti az atomfegyver-programját.

Mindez adhat fundamentális támaszt is az aranynak a technikai 1.240 dollár mellé. Hogy mire lehet mindez elég, az egyelőre azonban nagy kérdés, ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy túlélő üzemmódban kell megbirkóznia az aranynak az idei nyárral.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Aranyat eladni, de hogyan? - Videóelemzés

(2018.06.27.)

Aranyat eladni, de hogyan?

A forintban számított aranyár az utóbbi hetekben – köszönhetően a nagyon gyenge forintnak – szépen emelkedett. Amikor feljebb megy az aranyár, akkor általában megnő a kínálat a piacon, több eladó jelentkezik. Ez a piac normális reakciója: alacsony aranyárnál a vevők száma növekszik, magas aranyárnál az eladók tábora a népesebb. Sokan vannak, akik egyszerűen profitot akarnak realizálni, mások egészen egyéni élethelyzetükből fakadóan válnának meg az aranyban tartott befektetésüktől.

Ahogy a vételkor, úgy az arany eladásakor is vannak persze aranyszabályok, tudnivalók, amiket érdemes megfontolni. Hogyan zajlik a felvásárlás, miként történik az aranyak bevizsgálása, a visszavásárlás adminisztrációja? És hogyan kell adózni árfolyamnyereség esetén? Ez csak néhány a sok érdekes kérdésből, ami ilyenkor foglalkoztatja az embereket.

A világpiac aktuális értékelése, a várható piaci mozgások trendek elemzése. Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Arany: Élet a 200-napos mozgóátlag árnyékosabb oldalán - A TrendFM rádió adása

(2018.06.27.)

Az aranyár közel fél éven keresztül oldalazott egy 1.300 és 1.360 dollár közötti árfolyamsávban, majd lefelé esett ki ebből a sávból, és ezzel nem utolsó sorban a 200-napos mozgóátlag alá esett, ami tipikusan egy negatív jelzésnek számít a piac irányát illetően.

A tapasztalatok szerint egy ilyen hosszan tartó oldalazást követően nagyjából az addigi sávszélességgel megegyező mértékű árfolyam elmozdulás várható a kitörés szintjétől számítva. Ez jelen esetben tehát az 1.300 dolláros letörési szinttől számítva durván 60 dolláros esést, azaz nagyjából 1.240 dollár körüli célárat jelez a rövidtávú árfolyammozgást illetően.

Az 1.240 dollár egy logikus célár más szempontból is. Egyrészt húzódnak itt egy korábbi mélypontból eredeztethető vízszintes, de diagonális támaszok is. Továbbá az úgy nevezett Fibonacci visszatérésnek – ami egy népszerű technikai elemző módszer – is van egy 1.240 dollár körüli visszatérési szintje a legutóbbi emelkedő impulzusra vetítve, ami szintén arra utal, hogy ide várható az aranyár az elkövetkezendőkben.

Tehát a legnépszerűbb technikai elemzőmódszerek segédletével egy egész klaszterre való támaszszint lelhető fel 1.240 dollárnál, ezért ebben a tartományban nagy eséllyel megállhat, és talán ismét emelkedésbe is válthat az aranyár esése. Már csak azért is, mert technikailag egyértelműen túladottnak számít már a piac, de fundamentálisan is vonzó ez az alacsonyabb ártartomány mind az ékszervásárlók, mind a befektetők számára, úgyhogy egy stabilizálódásra itt már lehet számítani.

Vegyük ehhez még hozzá a második félévben statisztikailag igazolhatóan növekvő keresletet főleg a Távol-Keleten, és a szokásos geopolitikai kockázatokat, nem utolsó sorban a kereskedelmi és vámháború témáját, ami folyamatosan témát a piacoknak, és borzolhatja még a kedélyeket.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Aranypiac: Baljós árnyak 1.300 dollár alatt - A TrendFM rádió adása

(2018.06.20.)

Az elmúlt hét a három nagy jegybank, a FED, az EKB és a Bank of Japan üléseinek jegyében telt. Igazán egyik sem lepte meg a piacokat váratlan döntésekkel. Az USA-ban kamatot emeltek, az Európai Központi Bank bejelentette, hogy a jövő évtől megszünteti a gazdaságélénkítő eszközvásárlási programját, Európa tehát szintén a szigorodó monetáris politika útjára lép, Japánban ezzel szemben nem változtattak a mennyiségi lazítás programján, ott a pénzpumpa tovább ontja a likviditást a gazdaságba. A cél mindenhol a 2 százalék körüli inflációs cél elérése, ami azért az átlagpolgár pénzügyi megtakarításainak szemszögéből nézve igencsak kétes célkitűzésnek számít, kiváltképp hogy infláció feletti hozamokat biztonságosnak nevezhető befektetéssel szinte lehetetlen elérni. Ez a politika kedvezhet a csillagászati mértékű államadósságok mérséklésének, de nyilvánvalóan nincs túl jó hatással a megtakarítások értékállóságára.

Mindezek dacára a dollárban számított aranyár csak senyved. Múlt hét pénteken csaknem 2 százalékot szakadt be, újabb éves mélypontra juttatva a jegyzést. Igazán nincs magyarázat az árfolyam csökkenésére, már csak azért sincs, mert a múlt hét végére újabb fordulópontjához érkezett az amerikai-kínai vámháború. Mindkét ország büntetővámokat jelentett be egymás termékeire. A tőzsdék negatívan reagáltak is erre, de az arany nem vált haszonélvezőjévé a kiéleződő feszültségnek.

A technikai indikátorok viszont negatívba fordultak, főként az aggasztó, ahogy a 200-napos mozgóátlagról lefordult az aranyár. Ez a spekulatív befektetők számára egy egyértelmű short-jelzés, ami vélhetően 1.240-1.250 dollár felé fogja nyomni az elkövetkezendőkben a dollárban jegyzett aranyárat.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »

Indul a küzdelem az aranyból készült trófeáért

(2018.06.14.)

Indul a küzdelem az aranyból készült trófeáért

 

Ma kezdetét veszi a labdarúgó világbajnokság, ami várhatóan a földkerekség legnézettebb műsora lesz egy hónapon keresztül. Hogy a nézettségen, ismertségen, a dicsőségen és az érmeken kívül miért is küzdenek valójában a futballisták? Egy győzelmi jelképért, a minden labdarúgó vágyálmát megtestesítő trófeáért, amelyet 1973-ban készített egy olasz szobrász 5 kiló 18 karátos aranyból a FIFA, azaz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség számára.

Nézze meg legújabb videó összefoglalónkat!

Bővebben »

Mágnesként vonzza az aranyat az 1.300 dollár - A TrendFM rádió adása

(2018.06.13.)

Immár egy hónapja flörtöl az 1.300 dolláros lélektani határértékkel az aranyár. Ez az árszint úgy tűnik, hogy mágnesként vonzza az aranyat, és nem csak mostanában, hiszen már 2014 óta újra meg újra ezen a környéken láthatjuk a sárga nemesfém jegyzését. Ez azt jelzi, hogy nagyjából itt van az az egyensúlyi ár, ahol az adott piaci fundamentumok mellett vevők és eladók leginkább megtalálják a számításaikat.

A szentiment, azaz a piaci hangulat továbbra is enyhén negatív, és pedig azért, mert május elején a 200-napos mozgóátlag alá hanyatlott vissza az árfolyam, ami tipikusan negatív előjelnek számít. Markánsabb eladói nyomásról mégsem lehet beszámolni. Egyelőre 1.285 dollár környéke volt az elmúlt hetek mélypontja, de onnét mint látható, visszaerősödött a jegyzés. Igazán megkönnyebbülést azonban az jelentene, ha legalább a 200-napos mozgóátlag vagyis nagyjából 1.305 dollár fölé sikerülne ismét kerülnie az aranynak. 1.285 dollár alatt ellenben kisebb mélyrepülés következhet.

A hét meghatározó eseménye a FED kétnapos kamatdöntő ülése az Egyesült Államokban, amelytől a piaci megfigyelők egybehangzóan egy 25 bázispontos kamatemelésre számítanak. E tekintetben nem is nagyon várható meglepetés. Izgalmas lehet azonban, hogy milyen kommentárokat oszt majd meg az ülést követő sajtótájékoztatón Jerome Powel, a pár hónapja hivatalban lévő FED-elnök a közvéleménnyel. Különösen az számít nyitott kérdésnek, hogy 2018-ban mindösszesen 3 vagy 4, sőt akár még több kamatemelés is lesz-e az USA-ban.

Hallgassa meg aktuális helyzetértékelésünket!

 

Bővebben »
További tartalom betöltése

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: