Ugrás a főoldalra Ugrás a főoldalra Ugrás a főoldalra

Partnereink - Osztrák Pénzverde

Az Osztrák Pénzverde az egyik legrégebbi verde Európában. Több, mint 800 évvel ezelőtt, 1194-ben már kincstárat és verdét alapított V. Lipót osztrák herceg, melyből később megszületett a ma ismert verde. Történelme során vertek itt a krajcártól, a garastól kezdve a talléron és a dukáton át egészen a schillingig és ma már az euróig sokféle ezüst és aranyérmét. A bécsi verde jelszava – „Wir prägen Österreich”, azaz „Mi formáljuk Ausztriát” – is mutatja, büszkék arra, hogy az általuk vert érmék, amely legtöbbször az első kapcsolat egy külföldi és Ausztria között, méltón képviselik hazájukat. Az érmék által kialakított országkép, karakter valóban megegyezik azzal, ahogy a világ Ausztriáról gondolkodik, ahogy az osztrák embereket ismerjük.

A verde 1989-ben nagy vállalkozásba fogott. Október 10-én kibocsátotta az első, és azóta is egyetlen európai 999,9 ezrelék finomságú befektetői érmét Bécsi Filharmonikusok néven. Tekintettel arra, hogy a verde Ausztria hivatalos pénzverdéje, és az Osztrák Nemzeti Bank tulajdonában van, a befektetői érme egyúttal hivatalos pénz is lett, kezdetben schilling, majd 2002-től euró névértékkel. Természetesen valódi értékét nem a névértéke, hanem a bele foglalt színarany mindenkori világpiaci ára határozza meg.

A másik nagy befektetői vállalkozása a verdének a színarany, szintén „négykilences” tisztaságú aranytömbök forgalmazása. Ezeket az egyik leghíresebb és legnagyobb tapasztalattal bíró svájci nemesfém finomító cég, az Argor-Heraeus AG gyártja az Osztrák Pénzverde számára. Ezért is található a tömbökön mindkét cég hitelesítő fémjele. A svájci cég minőségére kellő biztosítékot ad, hogy a londoni nemesfém tőzsde megadta termékeinek a „Good Delivery” nemzetközi tanúsítványt, így a tömböket speciális vizsgálat nélkül visszavásárolják minden országban, ahol ilyen befektetési arannyal kereskednek.

 
Először jár az Aranypiacon?

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Gyorsmenü
Valós idejű árfolyamok

Használati útmutató
30-napos grafikon
5-éves grafikon
Videó rólunk
JW Player goes here