HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Arany a FED ülés eredményére várva csökkenés

2012.06.19. 23:25, Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumMariano Rajoy, spanyol miniszterelnök a vasárnapi görög választási eredmények láttán a mexikói Los Cabosból, a G20-ak tanácskozásáról köszöntette a híreket, kijelentve, hogy "a görög népnek igaza van", és "ami jó hír a görögnek, az jó az eurónak és Spanyolországnak." Ezt a bejelentését annak tudatában tette, hogy országa tíz éves államkötvényeit már csak 7 % feletti hozammal értékeli a piac.

Az ázsiai részvénypiacok kedvezően fogadták az athéni híreket, nemcsak a részvényindexek 2 %-os emelkedésével, hanem azzal a megkönnyebbüléssel, hogy egyelőre, Görögország nem távozik az eurózónából és a világ pénzügyi rendszerébe nem kellett beadni egy adag adrenalin likviditást, az erre készen álló aggódó központi bankok konzorciuma által. Az euró felugrása az 1,27 es dollárjel fölé nem volt tartós, azonban a dollár annak is jelét adta, hogy a lezárult görög választás ellenére van még van benne növekedési potenciál. Kedden délben a közös valuta kereskedés sokkal közelebb van a 1,2620-as szinthez, mintsem, hogy új magasságokba szárnyalna, mint várható volna.

Ugyanez a helyzet vonatkozik az aranyra is. A megkönnyebbülés miatti áremelkedés abban az esetben volt várható, ha nem a Sziriza nyer, ez a növekedés azonban végül nem valósult meg. Az árfolyam sokáig 1610 alatti szinteken kereskedett, míg végül újra 1620 fölé emelkedett hétfőn. A spekuláció fókusza a mexikói G20-ra figyel (kevés reménnyel) és sokkal inkább a FED FOMC stratégiai döntésére, illetve Kína gazdasági nehézségeire.

A mexikói G20-as tanácskozáson szívesen kiadnának egy kommünikét amely valamilyen módon felszólítaná az európai vezetőket, hogy oldják meg az adósságválságot és tegyenek lépéseket a világgazdasági (újra-)fellendülés érdekében. A Világbank elnöke, Robert Zoellick összefoglalója szerint „ a G20-as megbeszélés egy kritikus időben ül össze és elvárjuk az európai vezetőktől, hogy elmondják, mi fog történni. Nem nyomást akarunk gyakorolni, hanem azt akarjuk mondani, sok szerencsét a programotokhoz, mi mindannyian számolunk cselekedeteitekkel”.

Valami más is megzavarhatta a pénzügyi piacokon a görög szavazás megünneplését. A kínai kormány közzétette azt az adatot, hogy az ország 70 városa közül 54-ben kifejezetten estek az ingatlanárak májusban.(áprilisban ez még 46 városban volt tapasztalható). Wenzhou városban az ingatlanárak májusban 14 %-ot estek, de Pekingben vagy Sanghaiban is 1,6 %-os havi lecsúszást mértek. Az elemzők további csökkenést prognosztizálnak az eddig nyolc hónapja fennálló folyamat folytatásaként.

A FED kínaihoz hasonló alkalmazkodó monetáris politikája iránti igény jól látszik a tőzsdei pozíciókat mutató CFTC adatokból, amelyek késleltetve, most június 12-re vonatkozóan jelennek meg és az adatok szerint a fedezeti alapok és a befektetők igencsak sok long pozíciót foglaltak el. A növekvő mennyiségű hangzavar övezi a FOMC (FED Nyílt Piaci Bizottság) soron következő űlését. A sokdimenziós hangból egy eredő hallatszik: A FED ad majd nekünk valamit, ez várható. Azonban még a legoptimistább a Fed-figyelők is arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb, amit megadhat, az a korábbi Operation Twist rövid időre történő kiterjesztése, miután 20 nap múlva lejárna.. Nevezzük ezt "az egyetlen útnak" a FED jóvoltából, pedig már 2 300 milliárd dollárt már teremtett.

(Az Oparation Twist egy pénzügyi könnyítő eszköz, amely eredetileg 2011. szeptemberben indult 400 milliárd dollárral, amelyért rövid lejáratú állampapírokat adott el, hogy ugyanennyiért hosszú lejáratú állampapírokat vegyen. Ezzel nem pumpált újabb pénzeket a gazdaságba, a hosszú távú állampapírokon csökkenti a hozamokat, míg rövidtávon csak kicsit mozgatja azt. A hosszú távú alacsony hozam miatt remélhetőleg többen a befektetéseket választhatnák a tankönyv ízű indoklás szerint).

Egy szexi QE 3 táncba hozna mindenkit, míg az Operation Twistre csak a legcsúnyábbak ugranának. A dollár, a munkanélküliség és a növekedés problémáit csak egy szemrevaló táncostól várhatjuk. A várakozások igencsak különböznek a realitásoktól. Az árucikkek árcsökkenése túlteljesítődhet az árutőzsdéken. A vezetés döntése valószínűleg túl kicsi és túl késői lesz, mivel az áruk árai már igencsak megereszkedtek.

Pontosabban nem megereszkedtek, hanem a dollár értéke változott. Április vége óta a dollár 3,5 %-ot nyert a devizakosárral szemben és ez éves szinten akár 8,2 % is lehet. Ezenkívül maga a dollár a biztonsági tartalék az európaiaknak, amíg az adósságvihar elül. Korábban komoly közgazdászok cikkeztek a dollár végnapjairól, mostanában ezek a cikkek mintha eltűntek volna.

ARANYHÍREK

A teljes piac a FED döntéshozó szerve, az FOMC most folyó űlésének eredményére vár.

Az Egyesült KIrályság májusra, éves szintre számított fogyasztói árindex: 2,8 % (április: 3,00%). A maginfláció: 2,2% (április: 2,1 %).

Német ZEW index, június -16,9 (május: 10,8).( Középtávú általános német gazdasági index:)

USA kiadott építési engedélyek száma május 780 ezer db (április: 723 ezer db)

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: