HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Szabadulnak az aranytól is, csak a dollárban bíznak a befektetők

2012.05.23., 22:11

ecolineAz arany árfolyama a múlt hét végi megállást követően hétfő óta feltartóztathatatlanul esik, szerdán napközben unciánként több mint 40 dollárral a keddi zárószint alatt is megfordult a nemesfém júniusi határidős jegyzése a New York-i árupiacon, végül 1 százalékos mínuszban, 1550 dollár alatt landolt a kurzus. A traderek beszámolója szerint persze nem az arany volt az egyetlen, amelytől mindenáron szabadultak a befektetők - a globális árupiacot is a görögök eurózónás kilépéséről szóló hírek mozgatják napok óta, a kockázatkerülést szerdán csak fokozta, hogy a Világbank szerint a kínai gazdaság teljesítménye is gyengébb lesz az idén, mint ahogy eddig várták.

A Világbank értékelése szerint a kínai kormány elmúlt napokban beharangozott – az árupiacokon korrekciót hozó – intézkedései nem ellensúlyozhatják a gazdaság lassulását. A bank szakértői ráadásul úgy vélik, az központi infrastrukturális beruházások, amelyekre Peking készül vajmi keveset segítenek, helyettük inkább a fogyasztást élénkítő célzott adócsökkentésekre, jóléti lépésekre kellene koncentrálni. A Világbank szerint azonban még ez sem számít majd sokat, ha az eurózóna válsága mélyül.

Elemzők szerint a befektetők egyedül a dollárt tartják biztos menedéknek, a bizonytalan globális kilátások és az erősödő dollár együttes hatása gyors menekülésre sarkallta azokat is, akik az első eladási hullámban nem zárták pozícióikat. Az arany az év eleje óta egyre erősebb negatív korrelációt épített ki a dollárral szemben, amelyet most csak megerősített, hogy amikor a dollár jegyzése 20 havi csúcsot ért el a főbb devizákkal szemben, a nemesfém hirtelen minden múlt hét végén gyűjtött előnyét visszaadta, és újra beállt egy csökkenő trendcsatornába. A technikai fogódzók alapján a közeljövőben az 1525 dollár/uncia körüli árfolyam sokkal valószínűbb, mint egy hosszabb távú emelkedést megelőlegező 1600 dollár feletti szintek elérése.

Tekintettel arra, hogy a kitárazást megindító görög helyzetre a héten várhatóan nem kínál megoldást az EU-csúcs, és a dollár erősödése is folytatódhat, a nemesfémek, sőt az alapfémek piacán is folytatódhat lejtmenet. Az ezüst árfolyama kedden több mint 2 százalékkal, a legnagyobb leértékelődésen átesett palládiumé 4 százalékkal csökkent, de a réz is több mint 2,5 százalékkal olcsóbban forgott a nap végén, és alig reagált a kedvező amerikai makroadatokra.

Forrás: Ecoline.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: