HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2012

Itt az idő lemondani az aranybefektetésről?

2012. 5. 11. 13:24

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-ash2/23274_109503892404998_6802_n.jpgTovábbra is nagy piaci figyelem kíséri az arany aktuális árfolyammozgását. Miután maradandóan az 1600 dolláros szint alá merült, így már csak éppen hogy pozitív tartományban van az árfolyam a tavalyi azonos időben mért szintekhez képest, és várhatóan ez lesz egyben az idei év legrosszabb teljesítménye is – írja az FXPro.

Az év elejéhez képest pedig ez az elmúlt hét év leggyengébb alakítása. Ahogy a héten már rámutattunk, ezt a gyengülést nagy részben a dollár erősebb alakulásának lehet betudni. Ez azonban még nem fedi le a teljes képet, az arany ugyanis a többi valutával szemben is gyengült ezen a héten.

Az egészben az az érdekes, hogy egyre kevesebb jel utal arra, hogy a nemesfémet nagy mennyiségben árulnák. A tőzsdén kereskedett fizikai aranykészletek (ETF) március közepe óta csökkenőben vannak, azonban a Bloomberg adatai szerint május eleje óta már stabilizálódott ez a tendencia. Könnyen meglehet, hogy az árfolyamot hosszú távon az előbbi tényező fogja meghatározni. Továbbra is igen sok befektető van, aki az aktuális válságban kitartott az arany mellett, és a dollárt alapul véve ez nem is tűnt olyan rossz stratégiának.

Ha a nemesfém azonban negatív tartományba kerülne az éves összehasonlításban, úgy már nem biztos, hogy megéri kitartani az előbbi stratégia mellett. A devizakereskedésnél is jobban vonatkozik az aranyra, hogy a nemesfém fundamentális értékbecslése nem tekinthető egzakt tudománynak, már csak azért sem, mert itt nincs bevételi tőkemozgás, nem úgy, mint a kötvényeknél, a részvényeknél (illetve a carry devizáknál).

Miután azonban az arany a hét elején feltűnően letért a reálkamatok által jelzett útról (az alacsonyabb reálkamatok általában magasabb aranyárhoz vezetnek), így arra következtethetünk, hogy a nemesfém még a negatív reálhozamok mellett sem tud tovább erősödni. Ez pedig arra utal, hogy a befektetők kockázati toleranciája alapvetően megváltozott az elmúlt időben. Nem árt azonban szem előtt tartani a hivatalos készleteket sem. Még korai lenne következtetéseket levonni, azonban az Arany Világtanács adatai arra utalnak, hogy idén jelentősen csökkent a hivatalos globális vásárlás tempója (januári+februári adat), mely a 2011 második felében regisztrált tempónak mindössze az egyötödét teszi ki.

Forrás: Világgazdaság Online







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: