HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Az aranyár újabb mélységeket járt

2011.12.30. 10:20, Szathmáry Szabó László

TőzsdefórumIdeiglenesen visszaemelkedett a szeptemberi helyi mélypont fölé

Az amerikai nemesfém határidős jegyzések többhónapos mélypontot értek el, mivel a befektetők tömegesen állnak át készpénzre, amerikai államkötvényre vagy a részvénypiaci befektetésekre. A lentebbi napi grafikonon láthatóan az arany jegyzése gyorsan áthaladt a szeptemberi 1534-es szinten, és elérte az 1522,40-es napi minimumszintet, majd azóta folyamatosan emelkedik, jelenleg 1546 körül ingadozik. Az aranyár csökkenését nem indokolhatjuk a dollár erősödésével, mivel a tengerentúli deviza az euróval szemben a tegnapival szinte egyező 1,2960-ös szinten található.

Az EUR/USD devizapár arra a hírre sem változott jelentősen, hogy az olasz állampapír-aukció gyenge eredményt hozott. Úgy látszik, hogy az aranyár teszteli az újabb mélységeket, de időközben visszapattan egy-egy nevezetes ellenállásról. Az 1522-es mélységet utoljára ezév július 7-én láthattuk a mostani viszontlátás előtt az akkori diadalmas emelkedés során. Az esés egyébként az elmúlt kilenc kereskedési napon folyamatosan jellemző volt változó intenzitással.

Évek óta fennálló általános vélemény, hogy „az év utolsó hete a befektetők furcsa viselkedését hozza és az arany maga is csillog az előadás alatt”. Kiemelt befektetési alapkezelők már bejelentették, hogy likvidálták aranypozícióikat – ami persze nem biztosan igaz. Az viszont tényszerű, hogy a US, mint pénzverde az „American Eagle” színarany éremből novemberben csupán annyit adott el, mint három évvel ezelőtt, ami jól tükrözi a fizikai kereslet kontinensszintű visszaesését. Az éremverde további bejelentése csak megerősíti ugyanezt, miszerint az év elején nem fogja szétosztani az arany és ezüstkészletét a kereskedők között, (mert minden igényt ki tud elégíteni) pedig az elmúlt években a rendelkezésre álló aranytömbök hiánya miatt korlátozásokat volt kénytelen bevezetni.

A fentiek alapján igazuk lehet azoknak a kijelentéseknek, hogy az aranyár csökkenő tendenciája még aligha ért véget rövidtávon. "Még sok pozíciót fel kell számolni, vagyis a legrosszabbja még előttünk lehet…."- vélik a brókerek. Ésszerű következménynek tűnik, hogy elég lendületesen alakul az aranyár ahhoz, hogy az elkésett longok kivételekor az 1500-as szint alá is benézhet. A long aranypozíciók felszámolásának alapvető oka, hogy sokak szerint az USA gazdasága egyértelműen kifelé jön a válságból, így maga a dollár, az amerikai államkötvények és a részvények most jobb hozamot ígérnek, mint az arany, mint biztonsági tartalék. Ez tűnik ki a tőzsdei indexek emelkedéséből és a dollár erősödéséből, illetve az amerikai munkanélküliségi adatok javulásából.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fentiek rövidtávon értendők. Középtávon a gazdaság alapvető problémái, egyensúlytalanságai, a válság nem kielégítő orvoslása és az arany hosszú távú emelkedő tendenciája lehet az irányadó. Svájci vélemények szerint az arany fundamentumai középtávon érintetlenek. Kiemelkedő a két, tradicionálisan a fizikai arany iránti fokozott igényt mutató ország India és Kína valós ékszerigénye, amely a gazdaságuk fejlődésével és középosztályuk jövedelmének növekedésével együtt jelentősen nőni fog, hasonlóan például az autó iránti keresletükhöz.

Megemlítendő, hogy az aranyárat a határidős jegyzések mutatják, amely nem a valós aranykészleten, hanem aranyra jogosító utalványokon, certificatokon alapul. Ezek nagyságrendje sokszorosan meghaladja a fedezetül szolgáló aranykészleteket, míg a fém valós kereslete határozza meg az arany fundamentumait.

Az aranylízing helyzete a rendeződés felé változik. Egy hónapja a (bankközi) aranylízing negatív kamattal történt, ami nyilvánvaló piaci egyensúlytalanságra utalt. Most a lízingkamatok az alábbiak szerint alakulnak:

A grafikon szerint a hosszabb távú lízingekre már pozitív a kamat, míg az egy- és kéthavi még mindig negatív értéket mutat. Ezek szerint a piaci korrekció a különböző határidőkre még folytatódni fog.

Az ezüst esetében a piac már rendeződött, mivel a határidők pozitív kamatokat mutatnak.

Technikai megjegyzések

A korábban említett gyenge támaszok a csütörtöki napon elestek. Fájó, hogy a szeptemberi mélypontot is gyorsan átvitte 1534-nél, de utána visszakorrigált a csütörtök esti 1546-os szintre. Így a szeptemberi lokális mélypont továbbra is támasz maradt, de igen gyenge támasz. Lentebb viszont alig találunk érdemleges támaszokat, így a pszichikai 1500-as szint elérhetőnek látszik. Felfelé jelentősebb ellenállások találhatóak. Az első ellenállás a pszichikai 1600, utána 1627 és 1655-ös szint. Mindazonáltal az ár a csütörtöki ársáv közepe táján zár, tehát jelentős, 20 dolláros korrekció történt az esés közben.

Forrás: Tőzsdefórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: