HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

2011. december 29. | 12:20

http://www.portfolio.hu/img/logo2010.gifA tegnapi jelentősebb zuhanás után ma tovább folytatódott a lejtmenet a nemesfémek piacán. Az arany már 1,3, az ezüst 1 százalékos mínuszban jár. A nemesfémek leértékelődését alapvetően a dollár erősödésével magyarázzák piaci szereplők, de az elmúlt hónapokban tapasztalható gyenge teljesítmény mögött a sok éves szárnyalás utáni természetes korrekció is állhat. Az arany az európai adósságválság okozta feszültségek ellenére sem tudott drágulni, az elmúlt időszakban tehát nem szolgált menedékként a nemesfém. A nagyobb spekulánsok az elmúlt félévben jelentősen leépítették kitettségüket, ami lassan akár már kedvező jelként is értékelhető, noha egyes guruk még további áresésre számítanak.

A tegnapi zakó után ma tovább folytatódott a nemesfémek leértékelődése. A ma további 1,6 százalékot eső arany az augusztus végi csúcs óta 20 százalékot veszített értékéből, és több mint 5 hónapos mélypontra jutott. A tegnapi 5,6 százalékos zuhanása után ma 1 százalékkal leértékelődő ezüst pedig az április végi csúcsa óta 46 százalékot esett. A leértékelődésből persze nem maradt ki a többi nemesfém sem, a platina és a palládium szintén jelentősen veszített értékéből.

Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

A nemzetközi hangulat pedig továbbra sem tekinthető rózsásnak, noha az amerikai részvénypiacok az elmúlt héten, az elmúlt hónapokban, relatíve jól teljesítettek. Az európai adósságválság miatti feszültségeket jelzi a dollár folyamatos erősödése, amely tegnap már 11 hónapos mélypontra jutott az euróval szemben, átlépve az 1,3-as árfolyamszintet. A nemesfémek, különösen az arany korábban az egyik legjobban működő "biztonságos menedék" volt, amelybe a befektetők áthelyezték tőkéjüket, ha a piaci hangulat jelentősen romlott. Csak hogy az arany elmúlt 11 évben, különösen az elmúlt években tapasztalt jelentős drágulása miatt egyre kevésbé vált vonzóvá, így a legfőbb menekülő eszközzé ismét a dollár, illetve az amerikai államkötvények váltak. A dollár erősödése viszont hagyományosan gyengíti a dollárban elszámolt nyersanyagok, így az arany és az ezüst árfolyamát is.


Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

Bár jelenleg a dollár erősödésével indokolják legtöbben a nemesfémek leértékelődését, az arany árfolyamának eséséhez hozzájárul az is, hogy a hónapban akár 50 százalékkal is visszaeshet az indiai arany import a rúpia gyengülése miatt. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert India az egyik legnagyobb fogyasztó az arany piacán. Emellett a kínai kereslet is visszaeshet, miután a kínai hatóságok hadjáratot indítottak az ország elszaporodó - sokszor illegálisan alapított - aranytőzsdék ellen.

Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

A nemesfémek esetleges túlértékeltségéből fakadó népszerűtlensége a rövid távú spekulánsokat pozícióik leépítésére késztette. Az arany piacán a nagyobb spekulánsok nyitott nettó vételi pozíciói nyár óta közel megfeleződtek, ilyen alacsony spekulatív kereslet pedig utoljára 2009 tavaszán jelentkezett utoljára a nemesfém iránt. A hedge fundok kitárazása viszont rövid távon akár kedvező vételi lehetőségekhez is vezethet, hiszen a hosszú távú befektetők továbbra is nettó vásárlói az aranynak, így ha csökken a rövid távú eladói nyomás, az arany piacán akár egy felpattanás is bekövetkezhet. Persze nehéz megjósolni, mikor fogynak el az eladók, Marc Faber szerint az arany 1450 dollárig, Jim Rogers szerint pedig akár 1200 dollárig is visszaeshet.


Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

Hasonló jelenség figyelhető meg az ezüst piacán is, ahol a spekulatív kereslet a válság legnehezebb időszakait idézi. A hedge fundok, és más nagy intézményi spekulánsok nyitott határidős és opciós nettó vételi pozíciója év eleje óta közel negyedére esett vissza, vagyis a nagyobb piaci szereplők igen pesszimisták a nemesfém kilátásait illetően. Ez szintén akár lassan vételi jelként is értékelhető rövid távon. Az ezüst iránti kereslet viszont az arannyal ellentétben nagy mértékben származik az iparból, ami a gazdasági lassulás miatt csökkenhet az elkövetkező időszakban.


Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

Az ezüst tavaly év végi és idén év eleji szárnyalása jelentősen módosította az arany és ezüst árfolyamának egymáshoz viszonyított arányát. Az április végi korrekció óta azonban az ezüst nagy mértékben gyengült az aranyhoz képest, így a két nemesfém egymáshoz viszonyított árfolyama ismét a hosszú távú átlagához közelít. Ebben a helyzetben már nem számít sem az arany, sem az ezüst jelentősen túlértékeltnek a másik nemesfémhez képest.


Szabadulnak a befektetők az aranytól és az ezüsttől

Forrás: Portfolio.hu







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: