HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Hírarchívum - 2011

Beszakadt az arany - trendforduló vagy korrekció?

Beszakadt az arany - trendforduló vagy korrekció?

2011. január 5. szerda 12:07:59

Nagyot esett kedden az arany árfolyama, az 1420 dollár feletti szintről 1378 dollárig csúszott vissza a jegyzés. Az elemzők véleménye egyelőre eltér: vannak, akik tartós gyengülést vizionálnak, mások szerint csupán korrekcióról van szó.

A decemberi történelmi csúcs után január első napjában tovább emelkedett az arany árfolyama, majd a hétfői 1422 dolláros lokális csúcsáról 44 dollárt zuhanva 1378 dollárig esett. A keddi visszaesést a szakértők két tényezővel magyarázták, a reggeli korrekció kapcsán profitrealizálásról beszéltek, ám ahogy az 1400 dolláros szintet áttörte lefele a kurzus, akkor a veszteséglimitáló ún. stop megbízások aktiválódtak, és újabb eladások indultak be.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy technikailag két erős támasz van a jelenlegi kurzus alatt: az 50 napos mozgóátlag 1377 dollárnál, alatta pedig 1365 dollárnál a 200 napos mozgóátlag jelenthet komoly ellenállást a további esés előtt. A befektetők egy része, akik - a világgazdaságban tapasztalható bizonytalanságok kapcsán - még mindig hisznek az arany "menekülőeszköz funkciójában", és emelkedést várnak, ezeken a támaszokon komoly vételi keresletet fognak generálni, ami rövid távon akár ismét 1400 dollár feletti árfolyamot jelenthet.

www.aranypiac.hu

Ha valaki arannyal kereskedik valamely árutőzsdén, akkor mindenképpen érdemes tehát a fenti a szinteket figyelni. Azt is figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy ezek esetleges letörése újabb árfolyamesést válthat ki. Az elmúlt napokban pedig több olyan fundamentális tényező látott napvilágot, melyek további esést (így az említett technikai szintek letörését) valószínűsítik.

Az elmúlt napokban több olyan makroadat jelent meg, amely azt mutatja, hogy némi élénkülés figyelhető meg. Így például tovább emelkedett az amerikai beszerzési menedzser (ISM) index, és a vártnál jobbak lettek a decemberi autóértékesítési adatok mind az Egyesült Államokban, mind a briteknél. Továbbá a Fed legutóbbi jelentése, melyben a most futó 600 milliárd dolláros kötvény-visszavásárlási program mellett érveltek, szintén a nyugodtabb piaci helyzet felé mutat, amely az arany helyett a részvénypiac irányába fordíthatja a befektetőket.

Ezzel ellentétes hatásuk van azonban az Európai Unióban továbbra is tapasztalható bizonytalanságoknak, amik az arany piacán a vevők számára hozhat hasznot. Ami a valós, fizikai vásárlókat illeti, a legnagyobb kereslet India és Kína részéről tapasztalható, és ez egy árfolyamesés után inkább erősödik, mint lanyhul.

A korábbi trendeket vizsgálva ismét egy, az eladás melletti érvet említhetünk, a január hatás ugyanis az arany esetében nem emelkedéssel jár. Ilyenkor (nyugodtabb időszakban) a befektetők figyelme elsősorban a részvénypiacra irányul, és a pénzt inkább értékpapírokba, mint árupiaci termékekbe teszik. A tavaly januári helyzet is hasonló volt, akkor az egy évvel korábbi decemberi csúcsot követően januárban az árak olvadása volt megfigyelhető, 874 dollárról 810 dollárig esett vissza a kurzus.

Forrás: Menedzsment Fórum







Aktuális aranypiaci elemzések »      Hangarchívum »      Videó archívum »

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: