HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 38. heti ajánlatunk!

A szarajevói pisztolylövéstől Amerika hadba lépéséig

A szarajevói pisztolylövéstől Amerika hadba lépéséig

Az európai hatalmak évtizedek óta készültek a nagy erőpróbára, amely 1914. július 28-án, az Osztrák–Magyar Monarchia Szerbiának intézett hadüzenetével robbant ki. A hadüzenet után a két szembenálló fél szövetségesei is bekapcsolódtak a háborúba. Mind a központi hatalmak (a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia), mind pedig az antant (Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország) meg voltak győződve arról, hogy gyors offenzívával legyőzhetik a másikat, és fél év után elhallgatnak a fegyverek.

Nem így történt. A nyugati fronton rendkívül véres állóháború alakult ki a német, illetve a francia és a brit haderő között, egyik fél sem tudta kicsikarni a döntő győzelmet. A központi hatalmak oldalán hadba lépett az Oszmán Birodalom és Bulgária, 1915-ben az antant oldalán pedig Olaszország, így a gyarmatokon is folyó háború világméretűvé terebélyesedett.

A fordulatot az 1917-es év hozta meg: Oroszország a forradalom miatt különbékét kötött és kivált a háborúból, de a németek nem lélegezhettek fel, mert az addig semleges Egyesült Államok hadat üzent Berlinnek. A háború kitörésekor Wilson amerikai elnök még a semlegesség mellett döntött. Az amerikaiak többsége ugyanakkor az angolszász Nagy-Britanniával rokonszenvezett, amely az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere volt, míg a németek iránt többnyire ellenszenvvel viseltettek. A feszült amerikai–német viszony 1915-ben a mélypontjára süllyedt, miután a korlátlan tengeralattjáró-háborút meghirdető németek megtorpedózták a brit Lusitania óriásgőzöst, és a hajóval 128 amerikai állampolgár is a hullámsírba merült.

Az amerikai hadigépezet lassan, de megállíthatatlanul lendült mozgásba. Az Amerikai Expedíciós Haderő csak 1917 júniusában érkezett meg Franciaországba. Az Európába szállított kétmillió amerikai katonának és a hatalmas mennyiségű hadianyagnak köszönhetően az antant 1918 tavaszán meg tudta állítani az utolsó nagy német támadást, majd ellentámadásba átmenve döntő fölényre tett szert. A kezdetben váltakozó sikerrel folytatott harcokban az amerikaiak végül megtörték a német ellenállást, és a császári csapatok felbomlottak. A reménytelen helyzetbe került központi hatalmak 1918 őszén rákényszerültek a fegyverszünet aláírására.

A háborút eldöntő Egyesült Államok a győzelem után újabb két évtizedre visszavonult az óceán túlpartjára, és az európai eseményektől távol tartotta magát. A Párizs környéki békéket a bosszúszomjas Nagy-Britannia és Franciaország diktálta, fittyet hányva az igazságosság és az önrendelkezés elveinek érvényesítésre, amelyek az USA korabeli aranypénzén a Szabadság istennő képmásában köszönnek vissza.  Ez az eredeti, több mint 8 gramm összsúlyú, 900-as aranyból vert érme numizmatikai különlegesség és értékes nemesfém is egyben. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

5 dollár, Liberty head, USA, 1839-1908

5 dollár, Szabadság istennő, USA, 1839-1908
(8,36 gramm, 900-as arany, Ø 21,6 mm)

111 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: