HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 16. heti ajánlatunk!

A legnagyobb magyar orvos, akit az egész világ ismer

A legnagyobb magyar orvos, akit az egész világ ismer

Idén kétszáz éve, 1818. július 1-jén született a szülész és sebész Semmelweis Ignác, akinek neve fogalom az orvostudományban. Forradalmárnak tartják, már csak azért is, mert annyit és oly kitartóan kellett harcolnia felfedezésének elfogadtatásáért, de az anyák megmentőjének is nevezik őt, hiszen minimálisra csökkentette a gyermekágyi láz nevű betegség áldozatainak számát, amely a 19. század közepén még minden tízedik szülő nő halálát okozta.

Mai szemmel nézve szinte nevetségesen egyszerű dologra jött rá Semmelweis Ignác 1847-ben. Tapasztalataira, egyszerű megfigyeléseire, s bizonyos általa készített statisztikai összevetésekre hagyatkozott, amikor rádöbbent arra, hogy mi okozza a szülészeteken a gyermekágyi láz nevű halálos betegséget. Rájött, hogy ha nőgyógyászati, szülészeti vizsgálatok előtt az orvosok klórmeszes vízben megmossák a kezüket, akkor az asszonyok nem kapják meg a gyermekágyi láz nevű betegséget. Semmelweis a bécsi klinikán, ahol dolgozott, még azt is előírta, hogy a kórtermeket rendszeresen szellőztetni, takarítani kell, s az ágyneműk rendszeres cseréjére is nagy gondot fordított.

Eredményei önmagukért beszéltek, az orvosszakma azonban ridegen és elutasítóan viseltetett vele szemben. Kollégái büszkék voltak kezük „kórházi szagára” és sértőnek találták a feltételezést, hogy ők okoznák a betegek halálát. Az elutasítottság és a szabadságharc leverése utáni magyarellenes hangulat miatt hazatért,  majd 1851-től a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának lett a főorvosa, ahol intézkedései nyomán egy százalék alá csökkent a gyermekágyi lázban elhalálozott nők aránya. Barátja, a kor jelentős orvosának számító Markusovszky Lajos vette rá 1858-ban, hogy vesse papírra végre felfedezését és eredményeit. Semmelweis írása először idehaza, az akkori orvosi hetilapban jelent meg, majd egy német nyelvű kötetet is kiadott a témában 1861-ben. Levezetve és kimutatva ebben, hogy az 1820-as évektől, vagyis a kórbonctan fellendülésétől szaporodott meg látványosan a gyermekágyi lázas megbetegedések száma a kórházakban és a klinikákon.

Nem vitás, hogy Bartók, Kodály, Puskás és Rubik Ernő mellett Semmelweis Ignác az egyik legismertebb magyar a világon. Chicagóban a sebészek világszövetségének emlékcsarnokában a világ tíz legnagyobb orvosa között kapott szobrot, Louis Pasteur és Wilhelm Conrad Röntgen társaságában. A szobron Semmelweis együtt látható egy általa megmentett anyával, s annak gyermekével. A jeles orvosnak az Osztrák Pénzverde 2008-ban szentelt egy 10 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érmét, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

50 euró, Semmelweis Ignác, Ausztria, 2008

50 euró, Semmelweis Ignác, Ausztria, 2008
(10,14 gramm, 986-os arany, Ø 22 mm)

132 200 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: