HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2018. 7. heti ajánlatunk!

IV. Károly, az utolsó magyar király drámája

IV. Károly, az utolsó magyar király drámája

Ferenc József 1916-ban bekövetkezett halálát követően a 29 éves Károly főhercegre szállt a trón, aki elődjétől egy recsegő-ropogó birodalmat örökölt meg. Ezért trónra kerülésekor legfőbb célja a háborúból való mielőbbi kilábalás volt. 1916 decemberében átvette az osztrák-magyar hadsereg szárazföldi és tengeri erőinek főparancsnokságát, majd az egyre reménytelenebbé váló háborús helyzet és a veszteségek növekedése közepette megpróbálta kivezetni a birodalmat a világégésből.

A jó szándékú, ám a politikai intrikák útvesztőjében járatlan uralkodó terve azonban lelepleződött, így kénytelen volt meghátrálni és még szorosabbra fűzni a kapcsolatot II. Vilmos német uralkodóval. A belpolitikai kérdésekben is ügyetlenül manőverezett. A monarchiát választójogi reformmal, illetve a nemzetiségeknek adandó engedményekkel próbálta összetartani, ám a szövetségi állammá való átalakulásról szóló terve is kudarcba fulladt. Helyzete 1918 novemberére tarthatatlanná vált, ezért lemondott a kormányzásról. A birodalom széthullását és a köztársaságok kikiáltását követően Károly Svájcba költözött, s onnan próbálta meg fenntartani még megmaradt politikai kapcsolatait.

A magyar trónra két alkalommal is megkísérelte a visszatérést, mindkét alkalommal sikertelenül. Először 1921. március 27-április 5. között utazott Magyarországra, ekkor még önként távozott. Fél évvel később, október 20-23. között került sor a második királypuccsra, ekkor már fegyveres erővel kísérelte meg a trón visszaszerzését. A budaörsi csatát követően Károlyt családjával együtt a távoli Madeira szigetére száműzték, ahol rossz körülmények között élve hamarosan megbetegedett és 1922-ben meghalt. Sokan őt tartják a legtragikusabb sorsú magyar királynak, vele tűntek le a Habsburgok végleg a történelem színpadáról.

IV. Károly, a „békecsászár” méltósággal és panasz nélkül viselte hányattatásait, hívei ezért már nem sokkal halálát követően megindították a boldoggá avatásához szükséges eljárást. A „feddhetetlen jellemű és szilárd hitű embert, aki a hatalom gyakorlásában mindig az egyház szociális tanait vette alapul”, végül 2004-ben ünnepélyes szertartás keretében avatta boldoggá II. János Pál pápa a Szent Péter téren. Kultuszát ez a 16 gramm színsúlyú, nagy tisztaságú aranyból vert érme is erősíti, amellyel értékes nemesfémet vásárolhat a befektető. Ezért használja ki Ön is a most kínált lehetőséget, és éljen az alábbi ajánlattal személyes vagyoni biztonságának megőrzésére!

1000 schilling IV. Károly arany

1000 schilling, IV Károly, Ausztria, 1999
(16,08 gramm, 995-ös arany, Ø 30 mm)

210 000 Ft

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: