HÍVJON MINKET!
(06-1) 297-6118

Heti ajánlatok

2017. 28. heti ajánlatunk

Belga-Kongó fehér aranya

II. Lipót, Belga-Kongó ura

II. Lipót Belgium királya szinte rögeszmésen ragaszkodott ahhoz, hogy Belgium afrikai gyarmatra tegyen szert. Mivel az ország ezért nem sokat tett, saját vagyonából áldozott erre. Felkérte a híres angol felfedezőt, Henry Morton Stanley-t, hogy térképezze fel számára a Kongó folyó völgyét. Ennek során pénzzel, ajándékokkal, praktikával elérte, hogy sok törzs vezetője a királynak adományozta a népe földjét. Végül 1885-ben a Berlini Konferencián kijárta, hogy az európai nagyhatalmak és az USA elismerte az immár saját tulajdonát képező Kongói Szabadállam önállóságát.

A több mint 2 millió km2 területű gyarmatot két évtizeden keresztül kizsákmányolta a király, százmilliókkal növelve magánvagyonát. Két nyersanyag, a fehér aranynak is nevezett elefántcsont és nyersgumi beszolgáltatására kötelezte az őslakosságot. Ha nem teljesítették az előírt mennyiséget, a számszedők kegyetlenkedésével számolhattak. Úgy tartják, hogy húsz év alatt a lakosság fele esett áldozatul a kizsákmányolásnak. Végül nemzetközi nyomásra a király az országnak adományozta gyarmatát, melyből ekkor jött létre Belga-Kongó, a mai Kongói Demokratikus Köztársaság.

A hihetetlen méretű magánvagyonból fényűzően élt a király. Csodás palotákat, parkokat, illetve számos középületet építtetett, közöttük az antwerpeni központi pályaudvart. Ezért is nevezték el még életében "építő király"-nak. Történelmi aranyérméje is rendkívül kedvelt volt, lévén annak értékállósága, minősége közismert volt. II. Lipót országa alapító tagja volt a Latin Éremuniónak, így 20 frankját az ott megállapított standardnak megfelelően verték. A 900-as finomságú, 6.45 gramm súlyú aranypénz a kor első "egységes európai pénze" volt a francia, olasz és svájci 10 és 20 frankokkal együtt. Biztosítsa saját stabilitását, függetlenségét ezzel a több mint 100 éve kedvelt, értékállóságát már bizonyított aranyérmével! Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

 

20 frank, II. Lipót, Belgium, 1865-1909

20 frank, II. Lipót, Belgium, 1865-1909
(6,45 gramm, 900-es finomság, Ø 21,30 mm)

  Mindenkori listaár (0% ÁFA)

megrendelés

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszútávú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 5-20%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. A listaár változtatásának jogát fenntartjuk. Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes.

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Név:
E-mail: