Ugrás a főoldalra Ugrás a főoldalra Ugrás a főoldalra

Arany rúd

Arany rudak alatt valójában inkább aranyból öntött vagy vert tömböket értünk, tehát az aranyrudat alakja alapján, helyesebben aranytömbnek nevezhetjük.

Arany rúd

Arany rúd – egyike a legkeresettebb nemesfémeknek

Általában a ritka fémeket tekintjük nemesfémnek. Új ércek, érclelőhelyek felfedezése, illetve a bányászatban vagy finomítási eljárásban bekövetkezett fejlesztések, tökéletesítések a nemesfém értékének (drasztikus) csökkenését okozhatja, mint ahogy például az alumínium esetében is történt. A nemesfém státuszt szintén meghatározhatja az az iránti magas kereslet vagy magas piaci ár. Az arany egyike a legkeresettebb nemesfémeknek.  Az arany tömeges (ömlesztett) formája arany rudakként ismert, amelyek kereskedelme árupiacokon, árutőzsdéken folyik. Az arany tömböket estenként rudakká alakítják, vagy érméket vernek belőlük. Az arany rúd meghatározó jellemzője az, hogy értéke inkább tömegében (mennyiségében) és tisztaságában rejlik, mintsem pénzbeli névértékében.

Arany rúd

Az arany rúd tisztasága

Az arany rúd tisztasága mértéke kibocsátásonként, estenként változó lehet. Rendszerint a 99,99%-os tisztaságú arany rúd az általános. A legmagasabb tisztaságú tömegtermelésben készült arany érmék a Canadian Gold Maple Leaf sorozatokban találhatóak, amelyek tisztasága elérheti akár a 99,999%-os értéket. Érdemes megjegyezni, hogy a 100% tisztaságú arany rúd előállítása nem lehetséges, mivel az abszolút tisztaság a kivont és finomított fémek esetében csupán aszimptotikusan megközelíthető. Általában egy arany érme egy meghatározott mennyiségű, éppen csak szennyezettnek tekinthető ötvözetet tartalmaz. Az arany rudat és ezüstöt gyakran használják az inflációból és gazdasági visszaesésből származó veszteség lefedezésére.

Tekintse meg az arany rúd aktuális árfolyamát!


 
Először jár az Aranypiacon?

Aranypiac hírlevél

Adja meg e-mail címét, és máris minden fontos hír az aranyról házhoz jön!

Gyorsmenü
Valós idejű árfolyamok

Használati útmutató
30-napos grafikon
5-éves grafikon
Videó rólunk
JW Player goes here